Pandemian myötä miljoonat ihmiset siirtyivät etätöihin, mikä muutti merkittävästi työtapoja ja arjen rytmiä. Nyt, kun yhä useammat palaavat osittain tai kokonaan toimistoihin, on tärkeää tarkastella, miten tämä siirtymä vaikuttaa työntekijöiden liikuntaan ja työhyvinvointiin.
Etätyö toi mukanaan joustavuutta ja mahdollisuuksia arjen liikuntaan, mutta myös haasteita, kuten passiivisuutta ja eriytynyttä työyhteisöä. Mitä pitäisi huomioida, kun siirrytään takaisin toimistoympäristöön?
Etätyön liikuntamahdollisuudet ja niiden menetys
Etätyö avasi monille mahdollisuuden lisätä arjen liikuntaa. Työmatkoihin käytetty aika voitiin käyttää kävelylenkkeihin, kotijumppaan tai muuhun fyysiseen aktiivisuuteen. Toisaalta osa työntekijöistä liikkui vähemmän, koska työmatkat, usein ainoa pakollinen päivittäinen liikunta jäivät pois. Työskenneltäessä kotona ainoat askeleet päivän aikana saattoivat olla kahvinkeittimelle tai postilaatikolle suuntautuvia ja askelia kertyi usealle työpäivän aikana vain muutama sata.
Kun siirrytään takaisin toimistolle, liikuntarutiinit voivat jälleen muuttua. Työmatkapyöräily ja lounastauon kävelyt ovat mahdollisuuksia lisätä liikuntaa, mutta myös aikataulupaineet ja pitkäkestoiset istumiset voivat palata kuvioihin.
Toimistoon paluu - työhyvinvoinnin haasteet ja mahdollisuudet
Toimistoille paluu tuo mukanaan sekä hyviä että huonoja puolia työhyvinvoinnin näkökulmasta:
Yhteisöllisyys lisääntyy: Työkavereiden näkeminen parantaa sosiaalista hyvinvointia, mikä on tärkeää mielenterveyden ja jaksamisen kannalta.
Työmatkaliikunta: Työmatkat lisäävät tutkitusti askelten määrää päivän aikana ja vaikuttavat näin positiivisesti terveyteen.
Työpaikkaliikunta: Mahdollisuus käyttää työpaikan liikuntatiloja tai työnantajan tarjoamia liikuntapalveluita, mahdollistavat liikunnan työpäivän aikana.
Aikataulujen tiukkuus: Kiinteät työajat ja työmatkat voivat lisätä kiirettä, mikä voi vähentää liikuntaan käytettävää aikaa.
Istumisen lisääntyminen: Toimistotyö voi lisätä pitkään paikallaan istumista, mikä on merkittävä riskitekijä terveydelle.
Vinkkejä liikunnan ja työhyvinvoinnin ylläpitoon
Jotta siirtymä toimistotyöhön sujuisi mahdollisimman hyvin liikunnan ja hyvinvoinnin näkökulmasta, työntekijöiden ja työnantajien kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:
Integroi liikunta arkeen:
Työmatkapyöräily tai -kävely ovat erinomaisia tapoja yhdistää liikunta ja siirtyminen toimistolle.
Jos käytät julkista liikennettä, harkitse jäämistä pois pysäkkiä aiemmin, jotta saat lisää askelia päivän aikana.
Taukojumppa ja mikrotauot:
Säännölliset tauot työnteosta auttavat vähentämään istumisen haittoja. Pidä joka tunti muutaman minuutin tauko, jolloin nouset ylös, venyttelet tai liikut.
Käytä työpaikan tarjoamia liikuntamahdollisuuksia, kuten kuntosalia tai ryhmäliikuntaa.
Tuo etätyön hyvät käytännöt toimistolle:
Jos etätyössä lisäsit liikuntaa työpäivän aikana, esimerkiksi lounaskävelyillä, jatka tätä myös toimistolla. Työnantaja voi tukea tätä järjestämällä pidempiä lounastaukoja, tarjoamalla liikuntatiloja tai antaa mahdollisuuden liikkua työpäivän aikana.
Työmatkojen hallinta:
Hyödynnä hybridityön mahdollisuuksia, jos työpaikka tarjoaa niitä. Päivät, jolloin työskentelet kotoa, voivat toimia palautumisena ja mahdollistavat liikuntapainotteisemman päivän.
Työhyvinvoinnin tukeminen työpaikalla:
Työnantajien kannattaa panostaa ergonomisiin työvälineisiin, kuten säädettäviin työpöytiin ja tuoleihin.
Myös liikuntamahdollisuuksien tarjoaminen, kuten työpaikan liikuntasetelit ja säännölliset liikuntapalvelut, tukevat työntekijöiden hyvinvointia.
Toimiston paluu: Mahdollisuus uuteen alkuun
Vaikka siirtymä etätyöstä toimistolle voi aiheuttaa muutoksia arkeen ja hyvinvointiin, se on myös mahdollisuus luoda uusia, kestäviä tapoja liikunnan ja työhyvinvoinnin tueksi. Parhaimmillaan työnantajat ja työntekijät voivat yhdessä rakentaa kulttuuria, jossa hyvinvointi on keskiössä.
Toimistoon paluu ei tarvitse tarkoittaa passiivisuutta, vaan se voi olla mahdollisuus aktiivisempaan ja energisempään arkeen. Nyt on myös hyvä hetki siirtää yrityksen liikuntatilat kellarista ylempiin kerroksiin kaikkien ulottuville, näin niille annetaan se arvo mikä niille kuuluu. Liikuntatilojen näkyvyys lisää myös tilojen käyttöä ja mahdollistaa esimerkiksi mikrotauolla pienen liikkumisen.
Liikunta ja hyvinvointi kulkevat käsi kädessä riippumatta siitä, missä työtä tehdään!
Jussi Kirjavainen
Comments