top of page
Writer's pictureGS Health

Hyvinvointi on prosessi, ei projekti

Updated: Feb 24, 2022

Päivitetty: 12.2. 2020



Moni päättää uudistaa elämäntapansa vuoden vaihteessa. Alkuinnostus lopahtaa kuitenkin usein. On hyvä pitää mielessä, että hyvinvointi ei ole vain viikkojen tai vuoden projekti, vaan koko eliniän jatkuva prosessi. Opi kuuntelemaan kehoasi ja huomaat sen vaativan erilaisia toimia eri ikäisenä ja erilaisissa elämäntilanteissa. Näin pääset eroon ihmekuureista, dieeteistä ja tarpeesta tehdä jatkuvasti uusia alkuja!


Kokosin sinulle muutamia vinkkejä, jotka auttavat pysyvämmän elämäntapamuutoksen onnistumisessa. Toivottavasti näistä on apua! 😊



1. Älä lupaa liikoja


Luo itsellesi yksinkertainen ja konkreettinen tavoite, joka on elämäntilanteeseesi nähden realistisesti toteutettavissa! Liikunnan lisäämiseen asetetaan usein liian kunnianhimoisia tavoitteita, jotka eivät alkuinnostuksen jälkeen kanna pitkälle. Super-tavoitteden sijaan on hyvä muistaa arjessa tapahtuvat pienet teot, jotka ovat helpommin saavutettavissa. Esimerkiksi seisominen ja pieni liikuskelu kuluttaa kaksi kertaa enemmän energiaa kuin istuminen, eli vähentämällä istumista säännöllisesti lisäät energiankulutustasi huomaamatta ja mm. painonhallinta pitkällä aikavälillä helpottuu!


Maltti on valttia ja vähemmän on usein enemmän!



2. Tee valintoja, joista tulee hyvä olo


Valitse sellaisia liikuntalajeja, joista saat hyvää oloa tai syö sellaisia ruokia, jotka maistuvat juuri sinulle. Näin saat aikaan positiivisen kierteen ja tapamuutos kantaa pitkälle. Epämiellyttävät liikuntalajit tai dieetit eivät ole millään tavalla pysyviä ratkaisuja ja pudottavat meidät ennenpitkää takaisin alkupisteeseen, vanhojen tottumusten pariin. Ajattele aina omaa hyvinvointiasi, ulkopuolelta tulevien määritelmien sijaan!



3. Muista pitkäjänteisyys ja konkreettiset tavoitteet


Nopeasti tuloksiin -ajattelu ei kanna pitkälle ja voi aiheuttaa vain turhautumista sekä jojoilua, niin kuntoilussa kuin vaikka painon pudotuksessakin. Pienin askelin ja muutoksin on paljon todennäköisempää onnistua pysyvästi. Muista tässä konkreettiset tavoitteet! Esimerkiksi sen sijaan, että lupaat "syödä terveellisesti", vie ajatus konkreettisemmalle tasolle, kuten "lisään annokseeni kasviksia kolmena päivänä viikossa". Aseta tavoitteesi niin, että ne tukevat omia arvojasi - millaista elämää sinä haluat elää ja minkä suunnan haluat säilyttää myös tulevaisuudessa.



4. Ole armollinen itsellesi


Elämäntilanteissa tapahtuu aina muutoksia ja välillä ne vaikuttavat jaksamiseemme. Tämän vuoksi pitää myös osata levätä ja osata antaa itselleen anteeksi, jos välillä lipsuu tavoitteistaan. Esimerkiksi hetkiset ajanjaksot töissä tai työn ja vapaa-ajan yhdistämisen aikatauluhaasteet vaikuttavat aina kokonaisvaltaisesti jaksamiseemme. Valitse siis kiireisinä ajanjaksoina palauttavaa ja jaksamista tukevaa liikuntaa - esimerkiksi kävely metsässä tai venyttelytuokio. Kokeile rohkeasti uusia liikkumisen muotoja!



5. Huomioi oma lähtötilanteesi


Esimerkiksi kuntoprojektia aloittaessa on hyvä miettiä, sopiiko lehtien palstoilla ollut "Super-treeni" juuri minulle. Jos et ole vähään aikaan harrastanut säännöllistä liikuntaa, kannattaa aloittaa ammattilaisten ohjeiden mukaan, omaan kuntotasoon sopivalla tavalla. Kuntoilua aloitteleva saa terveyshyötyjä jo lisäämällä päivittäisiä askelia arjessa, kävelemällä esimerkiksi osan työmatkastaan tai lisäämällä portaiden käyttöä, kun taas tavoitteellisemmin harjoitteleva tarvitsee hieman enemmän ärsykettä kehittyäkseen.




Jussi Kirjavainen

TtM, ft

Gymstick Wellbeing Oy

25 views0 comments

Commentaires


bottom of page